Autoceļu lietošanas nodeva Vācijā (papildināts 17.06.2024)

Vācijas Federatīvās Republikas valdības uzdevumā uzņēmums Toll Collect apkalpo autoceļu nodevas sistēmu, kas aprēķina un iekasē nodevu atkarībā no nobrauktajiem kilometriem.

Uz Vācijas automaģistrālēm un federālajiem ceļiem ir spēkā autoceļu lietošanas nodeva, kas attiecas arī uz ārvalstu kravas transportlīdzekļiem, kuru pilna masa ieskaitot piekabi vai puspiekabi ir 7,5 tonnas un lielāka, savukārt, no 2024. gada 1. jūlija autoceļu lietošanas nodeva tiks attiecināta arī uz kravas transportlīdzekļiem un to sastāviem, ja velkošā transportlīdzekļa pilna masa pārsniedz 3,5 tonnas. Informatīvs materiāls pieejams Toll Collect | Toll for vehicles over 3.5 tonnes (toll-collect.de).

No autoceļu apmaksas pienākuma ir atbrīvoti autobusi un dažas citas transportlīdzekļu grupas.

2023. gada 14. jūnijā tika pieņemtas jaunas Vācijas autoceļu lietošanas nodevas likmes, kas stājās spēkā 2023. gada 1. decembrī.

No 2023. gada 1. decembra autoceļu lietošanas nodevas likmes tika papildinātas ar CO2 komponenti, kā rezultātā transportlīdzekļi tiek klasificēti CO2 emisiju klasēs, kas ir atkarīgas no konkrētā transportlīdzekļa tehniskajiem parametriem.

Lielākā daļa vismodernāko Euro VI transportlīdzekļu, kas aprīkoti ar dīzeļdzinēju, tiek klasificēti zemākajā CO2 emisiju klasē, tādejādi, jaunie tarifi ievērojami paaugstinājuši autoceļu lietošanas nodevas likmes, gandrīz divkāršojot likmes lielākajai daļai transportlīdzekļu.

Ar jaunajām autoceļu lietošanas nodevas likmēm var iepazīties šeit.

Sīkāka informācija par CO2 izmešu klasēm pieejama: Toll Collect | CO₂ emission classes (toll-collect.de).