VID varēs apturēt taksometru pārvadātāja saimniecisko darbību datu nenosūtīšanas gadījumā

Valsts ieņēmumu dienests (VID) varēs apturēt taksometru pārvadātāja vai tīmekļvietņu vai mobilo lietotņu pakalpojuma sniedzēja saimniecisko darbību tiešsaistes datu nenosūtīšanas gadījumā, otrdien nolēma valdība, atbalstot Finanšu ministrijas (FM) izstrādātos grozījumus likumā "Par nodokļiem un nodevām".

Likumprojekts izstrādāts, lai uzlabotu nodokļu nomaksas disciplīnu un mazinātu ēnu ekonomiku, kā arī atturētu nodokļu maksātājus no pārkāpumu izdarīšanas, nosakot tādus instrumentus, lai VID veikto pārbaužu rezultātā papildus aprēķinātie nodokļu maksājumi valsts budžetā tiktu samaksāti savlaicīgi un pilnā apmērā, kā arī konstatētie pārkāpumi tiktu savlaicīgi novērsti un nepieļauti nākotnē, skaidro FM.

Ņemot vērā, ka pārvadātāju un tīmekļvietņu vai mobilo lietotņu pakalpojumu sniedzēju datu nosūtīšana tiešsaistē VID ir būtisks instruments, kas ļauj uzraudzīt pārvadātāju veiktos pasažieru komercpārvadājumus un veikt datos balstītas mērķtiecīgas pārbaudes pasažieru komercpārvadājumu jomā ar taksometriem un vieglajiem automobiļiem, ir nepieciešams noteikt efektīvus tiesiskos līdzekļus, lai nodrošinātu, ka minētie dati tiek saņemti korekti un savlaicīgi, skaidro FM.

Ņemot vērā, ka šo datu trūkums var būtiski ietekmēt pārvadātāju uzraudzības iespējas un ir saistīts ar būtiskiem riskiem attiecībā uz komersantu centieniem izvairīties no nodokļu nomaksas, bija nepieciešams noteikt VID tiesības apturēt nodokļu maksātāja saimniecisko darbību bez brīdinājuma gadījumos, kad pasažieru komercpārvadājumu ar taksometru pārvadātājs vai tīmekļvietņu vai mobilo lietotņu pakalpojuma sniedzējs nenodrošina normatīvos noteikto datu par pasažieru komercpārvadājumiem, kas veikti izmantojot šo pakalpojumu, ar vieglo automobili nosūtīšanu VID tiešsaistes režīmā normatīvos noteiktajā kārtībā.

Vienlaikus, lai mazinātu ēnu ekonomiku un atturētu personas no pārkāpumu izdarīšanas, VID noteiktas tiesības liegt pārvadātājam izmantot pārkāpumā iesaistīto konkrēto taksometru vai vieglo automobili pasažieru komercpārvadājumos. Minētais tiesiskais risinājums tiks īstenots kā papildsods - tiesību atņemšana, piemērojot administratīvo atbildību, administratīvā pārkāpuma procesa ietvaros.

Tāpat administratīvo atbildību paredzošajās tiesību normās ir noteikts stingrāks regulējums, proti, papildsods, kas ļautu komersantiem uz laiku atņemt tiesības nodrošināt pasažieru komercpārvadājumus ar taksometriem un vieglajiem automobiļiem, izolējot no pasažieru komercpārvadājumu nozares tādus komersantus, kas ilgstoši un mērķtiecīgi ignorē normatīvu prasības un kropļo uzņēmējdarbības vidi konkrētajā nozarē.

Likumprojekts ir iekļauts likumprojekta "Par valsts budžetu 2025.gadam un budžeta ietvaru 2025., 2026. un 2027.gadam" pavadošo likumprojektu paketē. Tā spēkā stāšanās termiņš ir 2025.gada 1.janvāris.



Avots: LETA

2024. gada 8. oktobris


Ieteikt šo rakstu